KAYSERİ'DE GEZİLECEK 10 YER


Bir tur şirketi için hazırladığım blog yazımı sizlerle de paylaşmak istedim. Kayseri'ye hiç gitmedim açıkçası merakta etmedim. Ancak bu yazıyı hazırlarken o kadar heyecanlandım ve Kayseri'yi öyle beğendim ki umarım bir gün gitmek nasip olur:)

1. ALİ DAĞI YER ALTI ŞEHRİ

Kayseri’nin Talas İlçesinde Ali Dağı eteklerinde yer alan Yeraltı şehrinin tarihi MS. 3. yüzyıla kadar dayanmaktadır. 2005 yılında günışığına çıkarılan yeraltı şehri 5 yıllık bir çalışmanın ardından 2010 yılında ziyarete açılmıştır. 


Giriş ücreti 5 TL olan bu muhteşem yeraltı şehrinde koridorlar oldukça dardır. İçeride 1300 yıllık Bizans Dönemine ait olduğu söylenilen bir şarap mahzeni ve su sarnıcı vardır. Ayrıca Yamaç paraşütu için dünyanın sayılı uçuş bölgelerinden biri olan Ali Dağı’nda, yeraltı şehrini gezdikten sonra yamaç parasütu yapmak sizler için harika bir deneyim olacaktır.

2.ERCİYES DAĞI

Kayseri’nin simgesi haline gelen 3916 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağı, püskürttüğü lavlar sonucunda Peri bacalarını oluşturmuştur. Türkiye'nin önemli bir kış turizm merkezi olan bu dağın zirvesine çıktığınızda Kapadokya' dan Toroslar' a kadar uzanan bir bölgenin muhteşem manzarasını göreceksiniz.


Kışın kayak, yazın ise kamelyaların içerinde piknik yapmak için oldukça elverişli olan bu turizm cennetine bir de teleferik mazarasından bakmayı sakın unutmayın.

3.KAPUZBAŞI ŞELALESİ

500 metrekarelik bir alanda yer alan ve Dünyanın en yüksek ikinci şelalesi olarak adlandırılan Kapuzbaşı Şelalesi’nde 5 büyük, 2 küçük olmak üzere yan yana dizilmiş 7 adet şelale bulunmaktadır. 


Bu şelalelerin yükseklikleri ortalama 40-70 metre arasındadır. Doğanın Kayseri’ye armağan ettiği eşsiz güzelliklerden biri olan bu şelale etrafında piknik yapabilir, bembeyaz akan suyun dinlendirici sesi eşliğinde güzel bir gün geçirebilirsiniz.

4.HUNAT HATUN KÜLLİYESİ

Kayseri’nin Kocasinan İlçesi’nde bulunan Hunat Hatun Külliyesi, Selçuklu sultanı Alaeddin Keykubad'ın karısı Mahperi Hatun tarafından yaptırılmıştır. 2203 metrekare oturum alanı olan bu külliye Cami, medrese, türbe ve hamamdan oluşmaktadır.


Anadolu’da yer alan Selçuklu eserlerinin en güzel ve en önemli örneklerinden biri olan bu külliye içerisinde tarihi değeri çok yüksek mihrabi ve minberi vardır. Selçuklu Saray ailesine özel bir ünvan olarak verilen ‘Huvand’ ünvanını Mahperi Hatun da kullandığı için Cami Huvane'dan türkçeleşerek ‘Hunat Cami’ olarak adlandırılmıştır.

5.MAZAKALAND EĞLENCE MERKEZİ

Anadolu harikalar diyarı olarakta bilinen Kayseri’nin eğlence merkezi Mazakaland’ın içerisinde hayvanat bahçesi, su parkı, bilim parkı ve lunapark bulunmaktadır. 


Çok geniş arazi üzerine kurulu ve çok çeşitli oyunların yer aldığı bu eğlence merkezi tüm yaş gruplarına hitap etmektedir.

6.GEVHER NESİBE HASTANESİ

Gevher Nesibe Darüşşifası ve Gıyasiye Medresesi, Selçuklu hükümdarlarından II. Kılıçarslan’ın kızı, Gevher Nesibe Sultan’ın vasiyeti üzerine yaptırılmıştır. Sade mimarisiyle dikkat çeken külliye, Anadolu mimarlık tarihininin günümüze kalan en önemli yapılarındandır.

Osmanlı Dönemi’nde kısmen onarılmış olmasına rağmen, harap haldeyken 1960’lardan itibaren başlayan kapsamlı restorasyon çalışmaları yapılmıştır. 1980’li yıllardan itibaren Erciyes Üniversitesi tarafından Tıp Tarihi Müzesi olarak kullanılmıştır. 2012 yılında Çifte Medrese’nin kullanımının Büyükşehir Belediyesine devredilmesiyle Selçuklu Müzesi kurma çalışmaları başlamıştır.


Yapıdaki başta çatı olmak üzere küçük onarımlar, müze koleksiyonunun oluşturulması, içeriğinin hazırlanması 2 yıl boyunca yoğun bir biçimde devam etmiştir. Sonunda kent için tarihsel ve imgesel değerinin yanı sıra, yerel ve evrensel kültürel mirasın da önemli bir parçası olan bu anıt eser, Büyükşehir Belediyesi tarafından, Anadolu Selçuklu dünyasını farklı yönleriyle tanıtan bir müzeye dönüştürülerek 21 Şubat 2014 tarihinde hizmete açılmıştır.

Müze içerisinde sergilenen Selçuklu ve yakın dönemine eserlerinin yanı sıra, etkileşimli ve teknolojik görsellik içeren alanlar yer almaktadır. Böylece ziyaretçilerimiz; dinleyerek, deneyerek, uygulayarak ve teknolojik aletleri kullanarak Selçuklu Medeniyeti hakkında bilgiler almaktadır. Ayrıca çocukların müzeyi ve Selçuklu'yu sevmesi için çocuk odamızda çizgi filmler ve çeşitli oyunlar bulunmaktadır. Yine müze içerisinde çeşitli konser ve kültürel faaliyetlerin yapılacağı mekanlar bulunmaktadır.

7.KAYSERİ KALESİ

Şehir merkezinde yer alan Kayseri Kalesi Selçuklu Sultanı I.Alaeddin Keykubat zamanında yapılmıştır. Bugünkü Kayseri'nin ilk yerleşim yerlerini içine alan kale ve surlar düz bir alana kurulmuş olup iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Yamuk bir dikdörtgen biçimindeki iç kale, dış kalenin kuzey surlarına bitişik olarak inşa edilmiştir. 


Dış kale ise tarihi şehri güney ve batıdan kuşatarak çevrelemektedir. İç kalenin kuzeyinde yer alan surlar günümüze ulaşamamıştır. İç Kalenin içinde , Fatih Sultan Mehmed'in fermanı ile yaptırılan merkezi tek kubbeli bir cami bulunmaktadır.

8.SURP KRİKOR LUSAVORİC ERMENİ KİLİSESİ

Kayseri’nin bilinen ilk Ermeni kilisesi Surp Krikor Lusavoric Ermeni Kilisesi,1911 yılında inşa edilmiş ve yüzyıllar boyu onarılarak günümüze kadar ulaşmıştır.


İç Anadolu’daki tek Ermeni kilisesi olmasından dolayı bölgedeki tüm Hristiyan Ermeni cemaatinin ruhani merkezi haline gelen bu kilise tarih, sanat ve mimariye ilgi duyan herkesin ilgisini çekecek bir güzelliğe sahiptir.

9.SELÇUKLU MÜZESİ

Teknoloji ile tarihi mükemmel şekilde birleştiren Türkiye’nin ilk ve tek Selçuklu müzesi, Gevher Nesibe Hastanesi Müzesi içerisinde yer almaktadır. 
Kültürel ve tarihsel büyük bir hazinenin mevcut olduğu bu müzenin kapısından içeri girer girmez dünyanızın değiştiğine tanık olacaksınız.

10.MİMAR SİNAN EV

Kayseri Şehir Merkezinden yarım saat uzaklıkta Ağırnas köyü içerisinde yer alan Mimar Sinan Evi, eşsiz güzellikteki eserleri ve mühendislik bilgisiyle adını dünya tarihine yazdıran Mimar Sinan’ın doğduğu ve gençlik yıllarını geçirdiği evdir. 


Altında tarihi su değirmeni ve yeraltı şehri bulunan bu evi görmenizi tavsiye ederiz. 

VE GÜNÜN ŞARKISI




Yorumlar

Popüler Yayınlar